fbpx

Què és el Budisme?

Per què som aquí? Com podem ser feliços? Com podem ser lliures? Per què sofrim? Com podem viure en harmonia i crear un món millor? Una vegada que nostres necessitats bàsiques estan complertes, sorgeixen, gairebé inevitablement, aquestes preguntes perennes de l’ésser humà, la qual cosa avui dia cridem les preguntes existencials. En el fons són una sola pregunta: Com es viu bé?

L’ésser humà que anomenem el Buda, va néixer en l’Índia fa 2500 anys sota el nom de Siddhartha Gotama. El seu títol, el Buda, significa el que ha despertat a una visió radical i transformadora. Segons els textos sobre la seva vida, el jove Siddhartha era molt sensible a la seva situació existencial. Alguns textos expliquen les quatre visions que van ser claus a la seva decisió d’anar en cerca de l’alliberament. És a dir, va veure de manera profunda i innegable la realitat de la malaltia, la vellesa i la mort. La quarta visió es va tractar d’un ermità sant, i aquesta li va donar l’impuls final de deixar enrere la seva casa i tribu i dedicar la seva energia a la cerca noble.

La història del seu camí des de llavors forma la gran part de les escriptures canòniques del budisme. Abans de la seva visió clau de la naturalesa d’aquesta vida, la qual cosa es diu Nirvana, es va entrenar en meditacions esotèriques i austeritats terribles. Al final, sense més remei, en la lluna plena del mes de maig, es va asseure sota un arbre amb una determinació infrangible per aconseguir el Nirvana, la Il·luminació. Va pensar: “o bé vaig a morir en la lluita, o trencaré els lligams que lliguen la meva ment.” El que va succeir a Siddhartha sota aquest arbre ha tingut conseqüències immenses per a la humanitat. Va passar per nivells profunds de la consciència i va despertar a una altra manera de veure la vida. Va dir després, que havia trencat definitivament tots els verís de la ment. La profunditat de la seva visió és una mica més allà de les paraules i totes les branques del budisme tenen la seva font i la seva meta en aquesta visió. No són ni més ni menys que mètodes perquè altres éssers humans puguin repetir el Despertar del Buda, i alliberar-se de tot sofriment.

Però què és aquesta visió més enllà de les paraules? El Buda es va comunicar amb converses, arguments, contes, imatges i paràboles durant un sacerdoci de 45 anys. Algunes qualitats sorgeixen una vegada i una altra: la compassió, la saviesa i l’energia inesgotable. A més va comunicar que va veure la realitat directament, sense els vels d’inclinació i prejudici, i que té tres marques essencials:

1. Hi ha un element insatisfactori en la vida mundana, la qual cosa es diu Samsara. No és que hàgim gestionat malament la nostra vida, és inevitable si no ens alliberem dels lligams de la ment. Això es diu Insatisfactoriedad.

2. Tots els fenòmens són impermanentes, des d’una gota d’aigua fins a l’univers, i sobretot, nosaltres mateixos ho som. Això es diu Impermanencia.

3. No es troba en cap costat una essència permanent i immutable, i sobretot no existeix cap ànima immortal en els éssers humans. Això es diu Vacuidad o no-jo. En el fons el budisme, o en termes budistes tradicionals, el Dharma, és el conjunt de pràctiques, ensenyaments i tècniques que ens ajuden a creuar l’oceà del Samsara i arribar en Despertar del Buda, el Nirvana.

Hi ha moltes elaboracions d’aquest camí, el més resumit és la sendera triple:

1. L’ètica: per tenir una ment clara i lúcida cal entrenar-se a viure conforme a la nostra interrelació i interdependència amb tots els éssers. Per això els budistes segueixen preceptes ètics.

2. La meditació: per veure les coses com són en si mateixes i alliberar-se cal purificar i integrar totes les energies de la ment a través de les múltiples formes de la meditació.

3. La saviesa: per alliberar la ment de tots els seus lligams cal veure’s clarament a un mateix i als altres, i anar més enllà de qualsevol acte-enganyo. Aquesta és la invitació del Buda, del Dharma i de la Sangha, la comunitat de deixebles del Buda.

Et convidem a desenvolupar-te i alliberar-te segons aquesta visió per al benefici de tu mateix i tots els éssers